psoriatische artritis


psoriatische artritis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

vorm van artritis (gewrichtsontsteking) die zowel bij volwassenen als kinderen voorkomt en die te beschouwen is als een chronische auto-immuunziekte die zich kenmerkt door ontsteking van de huid (psoriasis) en de gewrichten (inflammatoire artritis); psoriatische gewrichtsontsteking (atritis psoriatica)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Psoriatische artritis…

is artritis; is een ontstekingsziekte of een ontsteking; is een ziekte of een reactie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een ziekte die gepaard gaat met de huidziekte psoriasis

    Algemene voorbeelden


    Artritis psoriatica is gewrichtsontsteking bij psoriasis en wordt ook benoemd als psoriasis van de gewrichten. Het is een vorm van spondyloartritis. [...]. Soms is psoriatische artritis in één groot gewricht zoals knie, heup of elleboog te vinden.

    https://www.uzbrussel.be/web/reumatologie/gewrichtsontsteking-bij-psoriasis,

    Een gedeelte van de mensen met een psoriasis ontwikkelt ook een typische vorm van artritis: een zogenaamde psoriatische artritis (PA) of artritis psoriatica. Het is een artritis die zich onder veel vormen kan voordoen, variërend van een lichte tot een zeer ernstige vorm en die zekere gelijkenissen vertoont met een reumatoïde artritis (RA) maar ook met een spondylitis ankylosans (ziekte van Bechterew) (SpA). Om veel redenen hoort een PA echter niet thuis in de groep van de reumatoïde artritis maar wel in de groep waartoe ook de spondylitis ankylosans behoort, namelijk de groep van de spondylartropathieën.

    https://adoc.pub/psoriatische-artritis.html,

    Momenteel wordt een psoriatische artritis aanzien als een specifieke vorm van ontstekingsreuma maar het heeft eeuwen geduurd vooraleer deze aandoening als dusdanig werd erkend en beschreven. Pas vanaf 1818 verschijnen sporadisch wetenschappelijke publicaties die een mogelijk verband beschrijven tussen psoriasis en gewrichtsontstekingen.

    https://adoc.pub/psoriatische-artritis.html,

    Als besluit kunnen we stellen dat inzichten in de basisresearch van RA geleid hebben tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die veel verschil zouden kunnen uitmaken voor heel wat patiënten in de toekomst wat betreft levenskwaliteit. [...]. In hoeverre deze medicijnen ook bij andere aandoeningen zoals ankyloserende pelvispondylitis en psoriatische artritis een rol zouden kunnen spelen is eveneens in studie, maar men verwacht dat ook hier belangrijke beterschap kan bekomen worden in het onder controle brengen van de ontsteking.

    http://www.reumaliga.be/tijdschrift/2000-4.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • aantasten
    • gepaard gaan met

    Psoriatische artritis tast de gewrichten en de aanhechtingsplaatsen van pezen en ligamenten aan, een zone die wordt aangeduid met de naam enthese. De plaatsen zijn variabel naargelang de patiënten.

    https://medipedia.be/nl/psoriatische-artritis/oorzaken-en-symptomen/oorzaken-en-symptomen-van-psoriatische-artritis

    Psoriatische artritis gaat soms gepaard met andere ziekten of stoornissen.

    https://medipedia.be/nl/psoriatische-artritis/oorzaken-en-symptomen/oorzaken-en-symptomen-van-psoriatische-artritis

    als object bij een werkwoord


    • psoriatische artritis beschouwen (als een algemene ontstekingsziekte)

    Omwille van de talrijke aantastingen ervan (organen, weefsels, gewrichten), beschouwen veel wetenschappers psoriatische artritis als een algemene ontstekingsziekte. De ernst van de ontsteking – en dus van de symptomen – varieert naargelang de patiënten en heeft een min of meer belangrijke weerslag op het sociale leven en het gezins- en beroepsleven.

    https://medipedia.be/nl/psoriatische-artritis/oorzaken-en-symptomen/oorzaken-en-symptomen-van-psoriatische-artritis

    met adjectief ervoor


    • een ernstige psoriatische artritis

    Het is algemeen aanvaard dat de PA een welbepaalde ziekte is en niet zo maar het toevallig samengaan van een psoriasis met een artritis. Alhoewel beide aandoeningen qua ziekteverloop en qua ernst onafhankelijk van elkaar kunnen evolueren (een ernstige huidpsoriasis betekent niet noodzakelijker wijze een ernstige psoriatische artritis en vice versa) en opstoten van een huidpsoriasis niet gepaard hoeven te gaan met een opstoot van een PA, en vice versa, is er toch vaak een samenhang tussen beiden: • het type psoriasis met een op jonge leeftijd optredend en familiaal karakter is het meest met PA gelinkt.

    https://adoc.pub/psoriatische-artritis.html,

    in voorzetselgroep


    • leven met psoriatische artritis

    Leven met psoriatische artritis is niet vanzelfsprekend. Enkele regels met betrekking tot de hygiëne en het dieet kunnen het dagelijks leven van patiënten in aanzienlijke mate veraangenamen.

    https://medipedia.be/nl/psoriatische-artritis/dagelijks-leven/dagelijks-leven-met-psoriatische-artritis

    • gevallen van psoriatische artritis
    • de kennis van psoriatische artritis
    • de oorzaken van psoriatische artritis

    Dokter Bazin creëerde de benaming: "psoriasis arthritique" en twintig jaar later, in 1888, beschreef dokter Bourdillon in zijn thesis 34 gevallen van psoriatische artritis waarbij hij de ontsteking van de eindgewrichtjes van de handen en tenen als een typisch kenmerk van deze vorm van artritis beschreef. Naderhand werd nog jarenlang geredetwist over de samenhang tussen de huid- en de gewrichtsverschijnselen.

    https://adoc.pub/psoriatische-artritis.html,

    Vooral de laatste jaren werd er een enorme vooruitgang geboekt in de kennis van de psoriatische artritis en, wat voor de patiënten nog belangrijker is, in de behandeling ervan!

    https://adoc.pub/psoriatische-artritis.html,

    De exacte oorzaken van psoriatische artritis zijn nog niet gekend. Toch kunnen bepaalde factoren het ontstaan van de ziekte en/of een ontstekingsaanval bevorderen.

    https://medipedia.be/nl/psoriatische-artritis/oorzaken-en-symptomen/oorzaken-en-symptomen-van-psoriatische-artritis

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen